Назад
ОАЕ

10 цікавих фактів про Бурдж-Халіфу в Дубаї (ОАЕ)

Якщо вам доведеться побувати в Об’єднаних Арабських Еміратах, а саме в Дубаї, тоді ви просто не зможете оминути увагою одну з головних візитівок цього міста – неймовірний хмарочос Бурдж-Халіфа. Він розташований у найпопулярнішому серед туристів районі Даунтаун і є своєрідним центром тяжіння для жителів та гостей міста. Саме тут постійно відбуваються яскраві світлові шоу та виграє струменями води Дубайський фонтан, але височезна вежа вражає і без додаткових спецефектів. Ця фантастична споруда встановила чимало світових рекордів, тож про неї варто дізнатися детальніше. Розповідаємо!

Хмарочос Бурдж-Халіфа добре видно з будь-якої точки міста
Хмарочос Бурдж-Халіфа добре видно з будь-якої точки міста

Бурдж-Халіфа: будівництво хмарочоса-рекордсмена

Проект цього вражаючого хмарочоса відразу задумувався з великим розмахом. Головною метою його будівництва було привабити гостей у місто і закріпити статус Дубая як популярного туристичного напряму. Місцем розташування не випадково обрали Даунтаун – мультикультурний район міста, в якому зосереджено багато пам’яток: Дубайська опера, танцюючі фонтани, величезний торговий центр Dubai Mall та інші цікаві місця. Розробкою проекту зайнялася компанія Emaar Properties, а деякі деталі (наприклад, кінцева висота) не розголошувалися практично до кінця будівництва.

10 вражаючих фактів про Бурдж-Халіфу

Ми знайшли декілька цікавих фактів стосовно будівництва та архітектурних особливостей Бурдж-Халіфи, які можуть вас здивувати:

1. Будівництво цього вражаючого хмарочоса тривало трішки менше шести років, а швидкість становила один-два поверхи на тиждень. Офіційним початком вважається дата 6 січня 2004 року, а відкриття вежі для публіки відбулося вже 4 січня 2010 року.

Хмарочос Бурдж-Халіфа найбільш ефектний вночі
Хмарочос Бурдж-Халіфа найбільш ефектний вночі

2. Під час будівництва було задіяно три найбільших в світі автокрани вантажопідйомністю по 25 тон кожний. Кількість робочих, які щодня працювали на будівництві, становила 12 000 чоловік. І, звісно, було використано величезну кількість матеріалів: близько 320 000 кубометрів бетону, понад 60 000 тон сталевої арматури тощо. До речі, спеціально для цього проекту було розроблено нову марку термостійкого бетону, який витримує до +50 °C. Всі роботи з нагнітання бетону були завершені на рівні 160 поверху, а далі був встановлений 180-метровий шпиль із металевих конструкцій.

Надзвичайно гармонійне поєднання скла й бетону!
Надзвичайно гармонійне поєднання скла й бетону!

3. Над неофутуристичним дизайном хмарочоса працював американський архітектор Едріан Сміт у співпраці з компаніями Skidmore, Owings & Merrill та Samsung C&T Corporation. Особливістю вежі є її незвична асиметрична форма, яку зробили такою спеціально для того, щоб уникнути можливого розхитування від вітру. За задумом архітекторів, хмарочос повинен був нагадувати квітку Hymenocallis – пустельну лілію, яка росте в ОАЕ. І справді, широкий фундамент створює міцну Y-подібну основу, а догори вежа звужується, наче тичинка лілії.

4. Хмарочос Бурж-Халіфа, висота якого становить неймовірних 828 метрів, на сьогодні є найвищим у світі! Він утричі перевищує висоту французької Ейфелевої вежі і вдвічі – висоту американського хмарочоса Емпайр-Стейт-Білдінг. Крім цього, Бурдж-Халіфі вдалося побити ще декілька світових рекордів: хмарочос є найвищою окремо стоячою спорудою, має найвищий оглядовий майданчик під відкритим небом, найвищий службовий ліфт і найвищий (504 м) швидкісний ліфт для пасажирів. Цікавить Бурдж-Халіфа, скільки поверхів у хмарочосі? Звісно, їх тут найбільше в світі – аж 163 (а ми й не сумнівалися у цьому черговому рекорді)!

Кожний турист хоче мати фото в Бурдж-Халіфа!
Кожний турист хоче мати фото в Бурдж-Халіфі!

5. Площа Бурдж-Халіфа величезна і дорівнює площі 17 футбольних полів! Тільки уявіть: щоб повністю помити всі вікна в хмарочосі, працює 36 прибиральників, яким на це потрібно аж 3 місяці, і далі все спочатку. Ще один факт про цей хмарочос, який вас вразить: якщо порівняти вагу його матеріалів, то вага використаного бетону рівна вазі 100 000 слонів, а вага використаного алюмінію рівна вазі 5 літаків А380!

6. Ще один цікавий факт про вежу Бурдж-Халіфа: це перший із хмарочосів у світі, в якому розташовані не лише офісні центри, ресторани, тренажерні зали та бутіки, а й люксові жилі апартаменти. На рівнях з 19 по 108 тут розміщуються 900 квартир, серед яких є і студії, і резиденції з однією, двома, трьома або чотирма спальнями. І ще: саме в хмарочосі Бурдж-Халіфа найвищий поверх з квартирою, який займають люди. Як вам житло на висоті 385 метрів?

Краєвиди, які відкриваються з вежі Бурдж-Халіфа, неперевершені!
Краєвиди, які відкриваються з вежі Бурдж-Халіфа, неперевершені!

7. Однією з фішок цього архітектурного дива є система охолодження та ароматизації повітря. Через спеціальні решітки в підлозі тут постійно циркулює аромат, розроблений парфумерами спеціально для Бурдж-Халіфи!

8. Хмарочос побудований із застосуванням найсучасніших технологій, в тому числі тут впроваджена система збору конденсату, яка щорічно дозволяє акумулювати близько 40 мільйонів літрів води. Ця вода використовується повторно – для поливу рослин, постачання фонтанів та функціонування системи охолодження. Таке розумне використання ресурсів надзвичайно важливе, особливо в умовах пустельного клімату Об’єднаних Арабських Еміратів.

Одна з оглядових відкритих терас Бурдж-Халіфи
Одна з оглядових відкритих терас Бурдж-Халіфи

9. Початкова назва хмарочоса звучала як Бурдж-Дубай, тільки згодом його перейменували на честь Халіфи бін Зайєда Аль Нахайяна, президента ОАЕ.

10. І останній вражаючий факт: загальна сума інвестицій в будівництво вежі склала понад 1,5 мільярда доларів, але всі витрати окупилися за перший рік після відкриття хмарочоса! Жити і працювати тут вважається дуже престижним, до того ж, велику суму доходу щорічно приносять численні туристи.

Хмарочос Бурдж-Халіфа яскраво вирізняється в урбаністичному пейзажі Дубая
Хмарочос Бурдж-Халіфа яскраво вирізняється в урбаністичному пейзажі Дубая

Хмарочос має стильний дизайн, а ще він відомий панорамними оглядовими майданчиками, з яких приємно милуватися заходом сонця. Тож якщо ви шукаєте вдале місце для романтичного побачення, рекомендуємо розглянути підйом на Бурдж-Халіфа. Тут обов’язково сподобається і вам, і вашій коханій половинці, а враження будуть неповторними!

Подаруйте собі яскраві емоції та фото: Бурдж-Халіфа чекає!

Відпустка в Дубаї переверне вашу свідомість, адже тут є на що подивитися і чому здивуватися. А хмарочос Бурдж-Халіфа 2022 може стати однією з головних родзинок ваших відвідин цього фантастичного міста! Він ефектно виглядає і здалеку, і зблизька, і зсередини, тож не втратьте нагоди побувати у ньому особисто. А допоможуть у цьому менеджери нашої туристичної агенції «ОГО ТУР», які підберуть для вас оптимальний тур до Об’єднаних Арабських Еміратів. Вам сподобаються наші акції та знижки, а головне, що ви отримаєте – неповторні враження! Ласкаво просимо до нас!

Поділитись: viber facebook /telegram